Øieblikk 

På skitur som nordmenn flest, men slett ikke som nordmenn flest


For ganske nøyaktig 3 år siden kjøpte jeg nye ski, skisko og staver… i dag tok jeg nyinvesteringen i bruk for aller første gang. Prislapper ble fjernet, og etter en aldri så liten jakt i klesskapet fant jeg til og med klærsom kunne egne seg til anledningen.

3 år gamle helt nye ski                                                                                                            Foto: Laila Øie 


To av døtrene sa seg villige til å bli med mor på tur. Vi sendte ut den minste til å bedømme snøforholdene - «kram» sa hun den var! Og til kram snø og 1 plussgrad tror vi det er lurt med klister. Husets jenter gjør ting de aldri har gjort før. Fjerner gammel smurning på de skiene som er brukt før, tørker støv av de som aldri er brukt før vi leser oss fram til hvordan klisteret best skal legges utover skiene. 

Herlig vintervær                                                                                                                     Foto: Laila Øie

Vi er heldige som bare har 100 meter å gå så er vi oppe i skiløypa. Og etter ca 100 meter på ski innser vi at vi har bomma litt med smørningen…Det ser ikke spesielt elegant ut der vi stavrer oss fram med store snøfjell under skiene. Men vi er kloke hakkespetter, alltid beredt, og legger ikke ut på langtur uten riktig utstyr. Vi har med skirens, papir, skrape og voks. Rød swix. Tja. Etter mye kliss og om og men så har vi skiftet fra klister til voks. Og sannelig var det flere i løypa som hadde behov for smurningbytte, kjente oss nesten proffe der vi briefet og lånte ut skirens, skrape og voks til andre trengende.

Og vi smører og vi smører                                                                                                    Foto: Laila Øie

Etter noen runder med skraping, ny smørning og litt skarping igjen er skiene omtrent perfekte. Omsider bli vi istand til å gå litt mere enn 100 meter i gangen, vi blir rødlette i kinnene og innser at stilen vår har potensial for forbedring. 

Litt pjusk etter å ha kommet seg opp bakken.                                                                  Foto: Laila Øie


Men hjelpe meg så gøy vi har det, faller på flat mark, strever i oppoverbakkene og vi er et syn for guder i nedoverbakkene. Vi blir forbipassert av de alle fleste på tur i dag, i alle aldersklasser. Men siden vår eneste ambisjon i dag var å prøve skiene så spiller det ingen rolle. Vi koser oss . Rett og slett! og hvem hadde trodd det. Tror sannelig det blir kveldstur i morgen jeg!

Det ble noen knall og fall!                                                                                                      Foto: Laila Øie


Nyt øyeblikket! 


Laila :) 




Netflix, internett og familieråd...


For et par dager siden tikket følgende mail inn i mailboksen til Mr. Utrolig:


Kjære Jørn Ketil Øie


Denne mailen skriver jeg til deg ang vår nåværende Netflix situasjon. Det har seg slik at pga din avgjørelse om å avslutte Netflix abonnementet har jeg blitt opprørt grunnet seriene jeg er midt inni. Hvordan ville du likt om jeg stoppet en film i midten av en spennende scene eller om jeg hadde slettet favoritt spille ditt på iPhonen din? Dette er følelsen jeg sitter igjen med og det påvirker ikke bare meg med også omgivelsene mine. Om du ønsker det beste for vårt lille samfunn anbefaler jeg at du revurdere avgjørelse ang Netflix.


MVH

Pernille Øie


Sendt fra min iPhone


Jeg kan nyansere bildet noe med å fortelle at tenåringens opprørte sinn sannsynligvis også er noe preget av at internettet vårt så sitt snitt til å ta en aldri så liten kunstpause midt i vinterferien. Husets yngre medlemmer som har tilgang til 4G har i løpet av 2-3 korte dager brukt opp sin månedlige, relativt rause datamengde, som direkte følge av mangel på nettilgang. Og stemningen i huset er til å ta og føle på når familiens forsørgere kommer hjem etter endt arbeidsdag. 

Vel, Mr. Utrolig tar hendvendelsen på sedvanlig alvor, og sender umiddelbart svar til den opprørte tenåringsdatteren. Som firebarnsfar har han erfart at det lønner seg. 


Hei Pernille


Etter å ha lest dine følelsesladede og hardtslående argumenter har jeg bestemt at denne saken skal inn som ekstra post på neste familieråd.

Du vi bli invitert for å utdype saken nærmere.


Mvh.

Mr. Utrolig


Skuffet tenåringsdatter

Husets mor, Elastica, fanger opp alvoret i situasjonen og innser at vi ikke kan vente til neste ordinære familieråd, bestiller pizza og innkaller til ekstraordinært familieråd. Heldigvis har 12-åringen bakt brownie i dag (i mangel på datafasiliteter i huset må man jo finne på andre ting å gjøre midt i ferien), slik at vi også har noe søtt å fylle på underveis. Vi innser at møtet kan bli av de alvorlige og lange…da er det greit med påfyll.

Etter at Tenåringsdatteren har fått lagt fram sin sak, der vi får forståelse av at det er fraværet av Friends og en ny serie referenten ikke fanger opp navnet på som er mest opprivende, får alle taleberettigede mulighet til å ytre sitt syn på saken. For Elastica er dette den verste delen i familieråd. Det er her hun står i fare for å velte sin klokkeklare tro på at Netflixbeslutningen er riktig. Barnas evne til å trille henne rundt lillefingeren utgjør absolutt en reell fare for at vedtaket står for fall…

Små øyeblikk fra Kystens Perle



Det må sies - det er fantastisk herlig med en helgatur på Kystens Perle. De yngste i familien har fått vinterferie, noen av oss har feriefølelse uten ferie, og de eldste har sannelig ferie hver eneste dag…

IMG 1251
IMG 1253
IMG 1305
IMG 1279
IMG 1283



Laila :) 

Se et barn


Ofte er det slik med meg, at de sterkeste inntrykkene og ettertankene kommer i de små møtene med barna. Den enkle, nakne og ofte brutale sannheten de formidler med sitt enkle språk. Klassetrinnet til minstejenta Solveig skal ha konsert neste uke. De er en sangglad gjeng, og vi som har hørt dem er enige om at de stiller i en klasse for seg selv når det gjelder skolekor. 

Solveig fortalte stolt at denne gangen koster konserten penger, 100 for voksne og 50 for barn. Inntektene skal gå til Flyktningehjelpen, fordi det er så mange barn som trenger hjelp nå, og derfor fant de ut at dette var en fin måte å gjøre noe for de barna som har det vanskelig og er redde akkurat nå, fordi det er krig i hjemlandet deres. 



I dag kom hun hjem med plakaten, og jeg spør som alltid før skolekonsertene hvilke sanger de skal synge. Og som alltid er hun hemmelighetsfull, men røper at det er sanger om fred og at hun skal synge solo i litt av en sang jeg aldri har hørt om før. Hun kan den ikke helt enda, men vi finner den på nettet, og med sin klokkeklare stemme synger hun seg gjennom en sterk tekst. «Det er ikke så lett å få til hjelpe andre mennesker mamma, så dette syns jeg var en fin måte». Vi har snakket mye om det her hjemme, hvordan vi kan hjelpe, hva vi kan gjøre. Og det er ikke så lett, hun har rett i det. De er så langt unna oss, de er så mange, men hvis vi alle gjør litt, så hjelper det ganske mye til slutt. Vi har vel alle litt vi kan avse. 

Jeg gleder meg til konserten på onsdag. Og jeg vet at det blir en sterk opplevelse. 


Song Of The Kit 

See a child standing there in the rubble and the dust,                                                                  He is standing all alone, there is no one he can trust,                                                                   The soldiers took his father and his mother ran away,                                                                         It´s a politicians game and he doesn´t want to play.

So take this child by the hand and lead him back to love,                                                             Leave the fear and misery behind,                                                                                                  Take this child by the hand and lead him back to love,                                                                  Show him that people can bee kind.

See a child standing there with hunger in his eyes,                                                                             He is standing all alonewhile a nation slowly dies,                                                                             He know that he is hungry and he doesn´t understand,                                                               There are just too many people in this dry and barren land.

Fastelaven og boller og denslags

Jeg må nok innrømme at jeg er mere påpasselig med å få med meg fastelavensbollene og feittirsdagsmaten enn resten av fasten…

…disse bollene smakte himmelsk! 

IMG 1097




Laila :) 

En hverdag i en 4-barnsmammas liv...

Det blir ikke kjedelige hverdager med fire unge mennesker i umiddelbar nærhet, og det hender seg jeg blir slått i bakken over kommentarer og refleksjoner de gjør seg, enten det dreier seg om nærmiljøet eller verdenssamfunnet. 

Hjernen settes umiddelbart i arbeid når diskusjonen rundt frokostbordet spenner fra hva som betyr noe i vennskap, konflikten i Palestina/Israel og vår egen hjemlige flyktningedebatt. Vi er skjønt enige om at i vennskap så er respekt det viktigste. Og respekt er vel også det viktigste i både i Midtøsten og i flyktningedebatten konkluderer vi med, etter at en av husets ungdommer proklamerer at FN begikk en gedigen feil ved å gi Palestina til jødene etter 2. verdenskrig. Mor setter brødskiven i halsen i forfjamselse over det ektefølte engasjementet for den urett som begås mot palestinerne, og får et ørlite behov for å nyansere litt og forsvare FN bittelitt, sett i lys av at dette ble gjort like etter 2. verdenskrig og utryddelsen av 20 millioner jøder. Palestinakonflikten bringer oss over til Syria og de over 4 millioner syriske flyktningene som setter livet på spill for å søke en trygg havn i et lukket Europa. En av familiens yngste tenker litt på at Norge er et lite land - vi har kanskje ikke plass til flyktningene? Hvorpå brødskivbit nr. 2 setter seg fast i halsen i det familiens aller yngste protesterer på plassmangelen - vi har massevis av plass, bare tenk på all skogen vi har…

Utover dette tar vi en kjapp gjennomgang i immunsystemet og næringsstoffer - 10.klassingen i huset skal ha naturfagsprøve - et velkjent og trygt tema for sykepleiermammaen.

Vel hjem etter jobb, og den samme 10. klassingen skal ha algebraprøve i morgen. Han trenger hjelp…Og hjelpen er på jobbreise. For det må innrømmes at min algebra er ikke bare glemt - den er solid fortrengt… Og det bruker å gå bra, at mor og far har fordelt leksehjelpen etter fagområder. I går fikk for eksempel storesøster hjelp med engelsk essay om økologisk og kortreist mat - en helt soleklar jobb for mor. Men denne gangen manglet riktig kompetanse på rett sted til rett tid… Jeg prøver virkelig, flytter x´er fra side til side og ganger og deler med like tall på hver sin side av likhetstegnet. Kommer fram til noe sånt som -X = 6/5. Går det an med - X da? Nei. Jeg satser æren og søker hjelp på facebook. 

Mens vi venter på hjelp utfordres jeg til ei treningsøkt av familiens yngste. Vi jogger og trener styrke. Jeg strever litt med situpsene, og hun sier så kjekt at du må bare holde ut noen til nå mamma! Og når treningsøkta er godt i gang og jeg begynner å se noe sliten ut trøster hun med «Vi er over halvveis nå sjø mamma» 

                                                                                                                                                      © Laila Øie 2015